Η διπλωματία της «λευκής μπλούζας»

Η πανδημία του κορωνοϊου (Covid -19) έχει επηρεάσει δραματικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και δοκιμάζει την αντοχή των υγειονομικών υποδομών σε κάθε χώρα.

Στη διάρκεια των τριών μηνών που ακολούθησαν την έξαρση της νόσου στην Κίνα, γίναμε μάρτυρες του εντυπωσιακού ρυθμού εξάπλωσης και της μεταδοτικότητας της νόσου αλλά και των απωλειών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Πλέον, η πανδημία που ξεκίνησε στην Ανατολή «χτυπά» τη Δύση με ανυπολόγιστο (ακόμη) κόστος σε ανθρώπινες ζωές και απροσδιόριστες επιπτώσεις στην οικονομία.

Όμως, και ενώ οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή απειλή που θέτει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας , την παραγωγική ικανότητα και τελικά την ίδια την οικονομική τους επιβίωση, η Κίνα δείχνει -όχι μόνον να αφήνει πίσω την περιπέτεια αυτή- αλλά δηλώνει έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει !

Καμιά μεγάλη χώρα δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία προβολής του κύρους, των επιτευγμάτων και των δυνατοτήτων της. Στο «χρηματιστήριο των Διεθνών Σχέσεων» λίγες είναι οι φορές που μπορείς εύκολα να ανεβάσεις τις «μετοχές» σου. Και ασφαλώς δεν τις αφήνεις ανεκμετάλλευτες ..

Οι εικόνες των αεροπλάνων που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό «γεμίζουν» τις οθόνες των τηλεοράσεων αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η Κίνα θέλησε να επενδύσει στην διεθνή βοήθεια και στην εικόνα μιας μεγάλης χώρας , με υψηλή παραγωγική ικανότητα και τεχνολογία,  που σπεύδει να βοηθήσει χώρες που πληγώθηκαν βαριά όπως η Ιταλία. Η εικόνα των Κινέζων γιατρών που έφθαναν στην γειτονική χώρα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα που το Πεκίνο ήθελε να προβάλλει έντονα.

Ανάλογη αποστολή υποδέχθηκε και η Σερβία. Εκεί μάλιστα τους Κινέζους υγειονομικούς υποδέθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο ίδιος ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξαντρ Βούτσιτς.

Η Ρωσία επένδυσε ομοίως με αποστολή εξοπλισμού αλλά και προσωπικού. Για αρκετες ημέρες οι εικόνες των Ρώσων υγειονομικών που εγκαθιστούσαν ιατρικό εξοπλισμό μέχρι και έκαναν απολυμάνσεις «γέμιζαν» τις οθονες των τηλεοράσεων στη γειτονική Ιταλία. Ακομα και η Τουρκία θέλησε να προβάλει την προσφορά υγειονομικού υλικου αν και της ασκήθηκε σφοδρή κριτική επειδή καθήλωσε στο αεροδρομιο της Κωνσταντινούπολης (αδικαιολόγητα συμφωνα με την Corriere dela Sera) αεροπλάνο που μετέφερε ενα μεγάλο φορτιο με ιατρικές μάσκες !

Ωστόσο, η διπλωματία της «λευκής μπλούζας» για ορισμένους , όπως η Κίνα , κινδυνεύει να κηλιδωθεί από το θόρυβο που προκάλεσε η ανακάλυψη ελαττωματικών μασκών (και άλλου υγειονομικού υλικού) στις  παρτίδες που έφτασαν από το Πεκίνο, σε Τσεχία,  Ισπανία και Ολλανδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *