Ο Τούρκος πρόεδρος φανερά ενοχλημένος απείλησε με οικονομικό στραγγαλισμό την αυτόνομη Κουρδική περιφέρεια στο Βόρειο Ιράκ (Kurdish Regional Government (KRG), διατυπώνοντας με σαφήνεια όλα τα «όπλα» που έχει στα χέρια του. Ακόμα και αυτά χωρίς «εισαγωγικά», τα οποία -όπως είπε- είναι πάντα στο τραπέζι.
Την Τρίτη, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα ο Ταγίπ Ερντογαν διερωτήθηκε πόση αξία μπορεί να έχει η υποστήριξη του Ισραήλ στο κουρδικό δημοψήφισμα. «Δεν υπάρχουν άλλες χώρες πλην του Ισραήλ που να το υποστήριξαν (το δημοψήφισμα)» είπε , θέλοντας να υπογραμμίσει ότι οι Κούρδοι είναι διεθνώς απομονωμένοι.
Και η Τουρκία δεν είναι η μόνη που δεν βλέπει “με καλό μάτι” τη σχέση των Κούρδων με το Ισραήλ. Το ίδιο ανήσυχη είναι και η Τεχεράνη.
Το Ιράκ, έχει ήδη εκφράσει με απόλυτο τρόπο την διαφωνία του στις κινήσεις των Κούρδων και μάλιστα το Κοινοβούλιο της χώρας παρείχε εξουσιοδότηση για τη χρήση βίας εναντίον των Κούρδων.
Σε κάθε περίπτωση η στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει εξαιρετική σημασία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι διεκδικούν την ανεξαρτησία τους ελπίζοντας ότι θα αναγνωριστεί ο βαρύς φόρος του αίματος που πλήρωσαν πολεμώντας εναντίον του Ισλαμικού κράτους.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν αρκετά μεγάλη και οι υποστηρικτές του «Ναι» στην ανεξαρτησία είναι το 93% εκείνων που ψήφισαν.
Η επόμενη μέρα θα δείξει αν οι Κούρδοι της KRG και ειδικά ο πρόεδρός τους Μασούντ Μπαρζανί θα μπορέσει να διαχειριστεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος υπέρ του λαού του αλλά και προς όφελος της ειρήνης και των γειτονικών λαών με τους οποίους αναγκαστικά θα συνυπάρξει. Ήδη, ο πρόεδρος της KRG έκανε έκκληση λέγοντας «Σεβαστείτε τη βούληση του λαού του Κουρδιστάν. Ας προχωρήσουμε σε σοβαρό διάλογο για να γίνουμε καλοί γείτονες».
Η ιστορία θα κρίνει τους πρωταγωνιστές αλλά και τα αποτελέσματα των επιλογών τους. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ δεν ήθελαν να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.