στιγμές ιστορίας- Υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

A Canadian patrol awaits the arrival of Gen. Carlos Flores Paiva Chaves (Brazil), Commander of the United Nations Emergency Force (UNEF) and Commander-Designate of UNFICYP in the absence of Gen. Prem Singh Gyani, Commander of UNFICYP. March 1964. 1/Mar/1964. Nicosia, Cyprus. UN Photo/BZ. www.un.org/av/photo/

Στο Σαν Φρανσίσκο, στις 26 Ιουνίου του 1945 οι αντιπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και λίγο αργότερα θα υπογράψει και η Πολωνία για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 51 ιδρυτικών μελών του Οργανισμού. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου ο Χάρτης επικυρώθηκε απο τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ενωση, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία -που αποτελούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού – και την πλειοψηφία των 51 κρατών.

Βασικός στόχος και προτεραιότητα του  Συμβουλίου Ασφαλείας , που μπορεί να συνεδριάζει κάθε φορά που απειλείται η ειρήνη  και στο οποίο συμμετέχουν ακόμη δέκα κράτη, είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία παίρνουν μέρος όλα τα κράτη – μέλη του Οργανισμού συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και εκλέγει για διάστημα δυο ετων τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η διατήρηση της ειρήνης απαιτεί τεράστια κεφάλαια αλλά και την ουσιαστική συμβολή των μελών του ΟΗΕ με στρατιωτικό προσωπικό που καλείται να διατηρήσει ή ακόμα και να επιβάλει την ειρήνη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι δυνάμεις αυτές είναι γνωστές ως κυανόκρανοι απο το γαλάζιο χρώμα των στολών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *